MACBA – Het Museum voor Hedendaagse kunst van Barcelona

  Het MACBA museum is een geweldige plek om te bezoeken voor iedereen met een interesse in kunst en cultuur. ‘MACBA’ staat voor Museum van Barcelona van Hedendaagse Kunst in het Catalaans, en met meer dan 5.000 werken in de collectie, is het een van de belangrijkere musea in Barcelona.

  De verschillende programma’s en tentoonstellingen die er gehouden worden zijn een traktatie voor alle kunstliefhebbers, terwijl de bruisende omgeving van het MACBA een perfect panorama biedt als een plek om mensen te kijken.

  De sfeer rond het MACBA

  Het gebouw zelf is visueel indrukwekkend, vanwege zijn enorme omvang en opvallende witte kleur. Het is direct herkenbaar en daardoor is het een makkelijk museum om te vinden, zelfs als je verdwaald in de smalle straten van de wijk Raval.

  Het Plaça dels Ángels is het plein net voor het museum, en dit is een bekende ontmoetingsplaats voor de skateboarders van de stad en we zouden aanraden om er een tijdje te blijven kijken. Rondom het plein zijn cafés met terrassen en de enorme glazen ramen van het interieur van het MACBA kijken uit over deze bruisende wijk van Barcelona.

     

  Het gebouw zelf

  Dat gezegd hebbende, staat de luidruchtige en kleurrijke omgeving van El Raval ??in schril contrast met het rustige interieur van het lichte en luchtige MACBA gebouw.

  Het gebouw werd ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, en het museum is zeker ontworpen met een minimalistische esthetiek in het achterhoofd. Dit wordt weerspiegeld in de geheel witte muren en de lange schuine loopbruggen die de conventionele trappen vervangen. Omdat wit wordt gezien als een afwezigheid van kleur, stelt de ruimte de bezoekers in staat om de kunst in zich op te nemen.

  Wat er binnen te vinden is

  Het MACBA heeft geen vaste collectie tentoongesteld, wat te danken is aan de enorme omvang van de portefeuille van het museum (met werken van Spaanse, Catalaanse en internationale kunstenaars).

  De steeds veranderende aard van de tentoonstellingen betekent dat je keer op keer terug kunt gaan en altijd iets anders zult zien. Om erachter te komen wat er momenteel te zien is en de details van eerdere tentoonstellingen te zien, kun je de website van het MACBA bezoeken.

  Het museum is erop gebrand om bezoekers om te laten interageren met de kunst, en is dus gericht op de activiteiten en programma’s waarmee je betrokken raakt. Er zijn ook rondleidingen die zijn inbegrepen in de toegangsprijs en die beschikbaar zijn in verschillende talen. Deze vinden plaats op vaste tijden, maar als je in een vooraf georganiseerde groep naar het museum gaat kun je van tevoren een rondleiding regelen. Als je een van deze rondleidingen neemt, zal je kennis maken met de ideeën die ten grondslag liggen aan de moderne kunst, met een bijzondere focus op de concepten achter de permanente collectie van het MACBA’s. Je zult ook meer te weten komen over de geschiedenis van het MACBA gebouw zelf en eindigen met meer gedetailleerde beschrijvingen van de individuele werken.

     

  Moderne kunst valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar het museum is een bezoek waard zelfs als is het alleen maar om de ervaring van de locatie zelf. De hoge plafonds van het gebouw, witte muren en grote hallen worden gecombineerd met kunstwerken waarmee ze een van de belangrijkste thema’s van de moderne kunst weerspiegelen: de zoektocht naar betekenis. Dus hoewel Barcelona een scala aan musea heeft waar elke stad jaloers op kan zijn, is het MACBA een van de opvallendste culturele attracties in de Catalaanse hoofdstad.

  Routebeschrijving:

  Metro: L1, L2 (Universitat) en L3 (Catalunya of Liceu)

  Bus: 24, 41, 55, 64, 91, 120, 141